Hiszpania, Królestwo Hiszpanii – państwo w Europie Południowej, największe z trzech państw położonych na Półwyspie Iberyjskim.
Na zachodzie Hiszpania graniczy z Portugalią, na południu z należącym do Wielkiej Brytanii Gibraltarem, oraz przez Ceutę i Melillę z Marokiem. Na północnym wschodzie, przez Pireneje, kraj graniczy z Francją i Andorą.
W skład Hiszpanii wchodzą także Baleary na Morzu Śródziemnym, Wyspy Kanaryjskie na Oceanie Atlantyckim oraz tzw. terytoria suwerenne w skład których wchodzą dwie hiszpańskie posiadłości w Afryce Północne (enklawy), Ceuta i Melilla, oraz liczne niezamieszkane wyspy po śródziemnomorskiej stronie Cieśniny Gibraltarskiej, takie jak enklawy będące częściami prowincji Kadyks i Malaga. Do Hiszpanii, a dokładniej do Katalonii, należy także otoczone przez terytorium francuskie miasteczko Llívia.
Korzystając z uprzejmości naszego kolegi Daniela – wolontariusza z Hiszpanii, dowiedzieliśmy się bardzo wielu rzeczy na temat tego kraju. Daniel przygotował prezentację oraz film, na których to przedstawił nam kulturę i zwyczaje Hiszpanii. Nie obyło się również bez przygotowania tradycyjnej Hiszpańskiej potrawy. Pomagaliśmy w przygotowaniu: Tortilla española lub tortilla de patatas (“tortilla hiszpańska”/”tortilla ziemniaczana”). Hiszpańska tortilla, będąca odmianą omletu, przyrządzanego z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników; całość podsmażana jest na oleju. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
Istnieją liczne odmiany tej potrawy, różniące się składnikami dodanymi do jajek i ziemniaków; najczęściej przygotowuje się ją z cebulą.
Hiszpania zaciekawiła nas równie jak Grecja. A teraz z niecierpliwością czekamy na Dzień Włoski 🙂