Jak zrobić zdrową kanapkę?
Zrobienie zdrowej kanapki jest dzisiaj niemałym wyzwaniem. Powinna być ona nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale i smaczna i pożywna.
Co nasi podopieczni wskazali i wybrali jako “zdrowe”?
Podstawą naszej kanapki był chleb. Zdrowy chleb to taki, który wykonany jest z pełnego ziarna. Za jeden z najzdrowszych uważa się chleb żytni, wykonany na zakwasie. Nie powinien mieć on żadnych dodatków chemicznych. Najlepiej jeśli w składzie ma on jedynie mąkę, wodę, zakwas i sól. Ale czym posmarować naszą kanapkę? Są zwolennicy masła i margaryny. Tych “smarowideł” używamy w ograniczonych ilościach. My jednak wybraliśmy masło. A co na kanapkę, może jakaś wędlina? Każdy z nas wie, jak ciężko jest dzisiaj znaleźć zdrową i naturalną wędlinę. Jeśli chcemy położyć ją na swoją kanapkę, upewniamy się że pochodzi ona ze sprawdzonego źródła. Możemy również mięso zrobić samemu. Pieczona pierś z indyka czy kurczaka, pieczony schab świetnie nadaje się również do kanapek. Dobrym wyborem jest również tuńczyk, łosoś czy nawet jajko. A co z serem? W ograniczonych ilościach, nie zaszkodzi. Ser jest bogatym źródłem białka i wapnia. Warto wybierać sery o mniejszej zawartości tłuszczu. I najważniejsze – dodajemy dużą ilość warzyw. Warzywa są zdrowe – o tym wie każdy. Dodajemy je do swoich kanapek, aby były ona jeszcze bardziej wartościowe. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika, kanapka z warzywami pozwoli nam zachować sytość na dłużej.
W ramach zajęć “Zdrowa kanapka” został przeprowadzony konkurs na “Najładniejszą zdrową kanapkę”. W jury zasiadł nasz wolontariusz z Włoch – Kevin, który sprawiedliwie ocenił kanapki i wskazał tą najzdrowszą, najładniej i najapetyczniej wyglądającą 🙂 Po konkursie zabraliśmy się do degustacji przygotowanych przez nas kanapek … i co się okazało? Że zdrowa kanapka może naprawdę bardzo ładnie wyglądać, a co najważniejsze – pysznie smakować. A więc … smacznego! 🙂