Dzień dyni

Dynia – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Łodyga dyni płoży się i wytwarza wąsy czepne.
Dynie to duże jagody, jadalne, osiągające masę do 200 kg. Owoce uprawianej dyni olbrzymiej mogą przekraczać te rozmiary osiągając w rekordowych przypadkach nawet ponad 800 kg masy.
Zastosowanie dyni
Sztuka kulinarna. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.
Rośliny ozdobne. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców.
My z naszych dyni podczas treningu interpersonalnego postanowiliśmy przygotować lampiony. Pod bacznym okiem terapeutów narysowaliśmy na dyniach wzory, a później wycinaliśmy. Dynie stanowią fajną i ciekawą dekorację naszego Domu 🙂